Mühimme defterini kim yazar?
Mühimme Defterleri Divan toplantılarında tutanak tutma imkânı olmayıp, görüşülen işin sonucu, yani karar sureti, Divan kalemlerince yazıya geçirilirdi.
Muhtıra defteri ne demek?
Kökeni. Muhtıra, uyarı kökünden gelir ve uyarılan şey anlamına gelir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde kelimenin tam anlamı, bir şey hakkında hatırlatmak veya uyarmak için yazılmış yazıdır.
Mühimme ne demek Osmanlıca?
Mühimme defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda meclis kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri mecliste açıkça tartışılan konuların kaydedildiği sıradan defterler iken, diğeri ise “mektum-i mühimme” adı verilen gizli tüzük ve kararnamelerin yer aldığı defterdir.
Tahvil defteri nedir Osmanlı?
Sultanın imzasını taşıyan, bir atama, görev veya muafiyet verildiğini belirten belge. İslam devletlerinde bu terim, hükümdarın özellikle devlete hizmet etmiş olanlara mülk olarak bıraktığı yerlerin tapusunu ifade eder.
Muhimme defteri ne demektir?
Reichsrat toplantılarının iç ve dış konularına ilişkin önemli siyasi, askeri, sosyal ve ekonomik kararların kaydedildiği defterlere “Mühimme defterleri” adı verilirdi.
Temettuat defteri ne demek?
Temettuat defterleri adı verilen bu defterler; Tanzimat’ın uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşların mal, hayvan, arazi ve varlıklarını hane bazında kayıt altına alan resmî defterlerdir.
Teftiş defteri ne demek?
Yapılan denetim ve muayenelerin kayıt altına alındığı ciltli defterdir.
27 Nisan 2007 Darbesi Nedir?
e-Muhtıra veya 27 Nisan Beyanı, 27 Nisan 2007 tarihinde saat 23.00’te Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla yayımlanmıştır.
Muhtıra ne demek bulmaca?
Bu belgeleri içeren not defterlerine muhtıra not defteri denir. Muhtıra ile ilgili sorular bulmacada cevaplanır. Muhtıra bulmacasının çözümü nedir? Resmi tatillerin ve resmi tatillerin kaydedildiği not defterlerine muhtıra denir.
Kazaskerin tuttuğu deftere ne denir?
Kazasker Rûznâmçe’nin defterleri, Osmanlı Devleti’nin İlmiye kurumu ve bu kurumun işleyişi konusunda temel kaynaklardan biridir. Rûz, Farsça’da gün, nâmçe ise defter anlamına gelir ve rûznamçe bir tür günlük olarak nitelendirilebilir.
Osmanlı’da defteri kim tutar?
Osmanlı döneminde, normal şartlarda, kadı defterleri kadıdan kadıya aktarılır ve bulundukları mahkemelerde tutulurdu. 1894’te Sultan II. kadı defterlerini İstanbul mahkemelerinin kadı defterleri olarak atadı. Şer’iyye Sicilleri Arşivi, Abdülhamid’in emriyle kurulmuş olsa da, bu arşiv yalnızca İstanbul ve çevresindeki mahkemelerin kayıtlarını toplayabiliyordu.
Ahkam defteri nedir?
Ahkam Defteri, Divan-ı Hümâyûn (günümüzde Bakanlar Kurulu) tarafından çıkarılan nizamnamelerin kaydedildiği defterlerin genel adıdır. Bu nizamnameler Sultan adına çıkarıldığından “Fermanlar” olarak da adlandırılırdı. Nizamnameler konuya bağlı olarak farklı defterlere yazılırdı.
Rüus defteri nedir?
Günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde muhafaza edilen Ruûs Sicilleri, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun merkez ve taşra teşkilatı hakkında çok yönlü bilgiler sunan önemli belgeler dizisidir.
Tevzi defteri nedir?
17. yüzyıl sonlarından Tanzimat döneminin başlarına kadar derlenen tevzi defterlerinde mahalli giderler ile taşrada mükelleflerin ödemesi gereken bazı vergilerin listeleri yer almaktadır.
Tahrir defteri ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda bir bölge fethedildiğinde, yeni bir padişah tahta çıktığında, kitlesel göçler, salgın hastalıklar ve kuraklıklar yaşandı. Nüfus sayımı sonucunda ayrıntılı, özet, temel ve mülk defterleri olarak ayrı ayrı oluşturulan bu defterlere “Defter-i Hakani” veya “Tahrir Defterleri” adı verildi.
Ruzname defterini kim tutar?
Ruz, Farsça kökenli bir kelime olup gün ve gün anlamına gelir. Ruzname günlük ve gazete anlamına gelir. Gelir ve giderler, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki mali memurlar tarafından yazılan Ruznamen’de gün gün kaydedilirdi.
Amel defterini kim yazar?
“Kirâmen katibîn” ise, “değerli yazıcılar” anlamına gelip, insanlarla beraber bulunan ve onların amellerini amel defterlerine yazmakla görevli olan melekleri ifade eder.
Karar defterini kim imzalar?
Karar Defteri (Kat Mülkiyeti Kurulu Defteri) Kanunun “Kararlar” başlıklı 32. maddesinde; “Kat Mülkiyeti Kurulunun kararları, her sayfası noter mührü bulunan ve sayfa numaraları (1)’den başlayarak sıralanmak üzere tasdikli deftere yazılır ve toplantıda hazır bulunan bütün kat malikleri tarafından imzalanır.
Karar defterini kimler tutar?
Kurumlar Vergisi mükelleflerinin tutmak zorunda oldukları defterler: Kooperatiflerin tutmak zorunda oldukları defterler: Yevmiye defteri, büyük defter, pay defteri, envanter defteri, genel kurul ve müzakere defteri, yönetim kurulu karar defteri.