Kayseri Develi eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz Selçuklular döneminde önemli bir yerleşim merkezi olup, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya yerleşmiş; Selçuklular döneminden sonra Karamanoğlu Beyliği’ne katılmıştır. 1474 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Osmanlı hakimiyeti sırasında Develi, uzun süre Niğde Sancağı’na bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir.
Niğde’nin hangi ilçesi kayseriye bağlandı?
1913 yılında belediye teşkilatına kavuşan şehrimiz, o yıllarda Niğde iline bağlı bir şehir iken Cumhuriyet döneminde Develi ilçesine bağlı bir belediye olmuş, 1954 yılında da Kayseri iline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Kayseri Develi hangi Türk boyundan?
Yağmurbey köyü, Eratna beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Develi Develi (Everek) Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.
Kayseri Develi ilçesi Alevi mi?
Yedi Bucak Avşarlar’ın yanı sıra Sarıoğlan’ın Karaözü beldesinde ve Kayseri’nin Sarız, Pınarbaşı, Tomarza, Develi ve Felahiye ilçelerinde de Alevi nüfus bulunmaktadır. Özellikle bu ilçelerden şehre göç etmiş ve şehir kültürüne karışmış önemli sayıda Alevi kimliğine sahip insan Kayseri şehir merkezinde yaşamaktadır.
Kayseri il olmadan önce nereye bağlıydı?
Osmanlı Dönemi (1474) Kayseri, 1476 yılından itibaren Karaman Vilayeti’ne bağlı bir sancak merkezi olmuştur. 1839 yılında Bozok Vilayeti sınırları içinde yer almış, 1867 yılında ise bağımsız bir sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almıştır.
Develinin neyi meşhur?
Kış hazırlıkları Develi’de kadınların en önemli faaliyetlerindendir. Bunların başında pastırma, sosis, kavurma, erişte, pekmez, köfte, turşu, yufka yapımı, bulgur pişirme, gendi, sosis yapımı ve sebze kurutma gelmektedir.
Kayseri’nin en büyük ilçesi neresidir?
1926 yılına kadar Kozan’a bağlı olan Develi, 1926 yılında Kozan ilinin ilçe yapılmasıyla Kayseri’ye bağlanmıştır. Develi ve Erciyes dağ panoraması. Tekir Yaylası güzergahı ile Kayseri’ye 45 km, İncesu güzergahı ile 86 km uzaklıkta bulunan ilçe, Kayseri’nin en büyük ilçesidir.
Niğde önceden nereye bağlıydı?
Konya Vilayetinde Niğde, Konya Merkez, İçel, Hamidabad (Isparta) ve Tekke (Antalya) olmak üzere toplam beş sancak bulunuyordu. Niğde Sancak’ı, Niğde Merkez İlçesi, Nevşehir, Kırşehir, Ürgüp (Ürgüp’e bağlı Yahyalı belediyesi) ve Aksaray’dan oluşan toplam 5 ilçeden oluşuyordu.
Niğde hangi ilden ayrıldı?
Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.
Develioğulları kimdir?
Sultan Alparslan’ın yeğeni olduğu bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi.
Everek ne demek?
Kayserili ilinin Develi ilçesinin eski isimlerinden biridir. Genellikle yokuş yukarı yapılan yerleşimler için kullanılır. Yerlilere göre Rumlar alt katta, Türkler ise üst katta yaşamalarına rağmen (nedenini bilmiyorum) Rumların kaldığı yerden hızlıca geçip evlerine dönmek istemişler. Everek ismi de buradan gelmektedir.
Kayseri İncesu Avşar mı?
Hacı İvaz topluluğu İncesu hattından Kayseri’ye gelip yerleşti. Salmanlar Zamantı’dan gelip şehre yerleştiler. İl merkezi dışında İncesu, Felahiye, Özvatan, Sarıoğlan, Hacılar, Develi ve Bünyan’da da Avşar toplulukları vardı.
Develi eskiden nereye bağlıydı?
1926 yılına kadar Kozan’a bağlı olan Develi, 1926 yılında Kozan ilinin ilçeye dönüştürülmesiyle Kayseri’ye bağlanmıştır. Tekir Yaylası güzergahı ile Kayseri’ye 45 km, İncesu güzergahı ile 86 km uzaklıkta bulunan ilçe, Kayseri’nin en büyük ilçesidir. Yüzölçümü 1887 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1150 metredir.
Kayseri Alevileri nereden gelmiştir?
Nüfusun çoğunluğu Sînemî ve Koçgiri aşiretlerine mensup Kürtlerden oluşmakta olup, Türkler ise Sarıoğlan ve Tomarza’da yoğunlaşmışlardır.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tablo ve haritalardan da anlaşılacağı üzere Alevi nüfusu Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) Alevi nüfusunun %75’inden fazlasının kaynağıdır.
Kayseri’de ermeniler nerede yaşadı?
Ermeni Kültür Mirasına Sahip Develi Cumhuriyet döneminde Ermenilerin cemaat olarak yaşadığı ender Anadolu kentlerinden biri olan Kayseri ilçesi, özellikle Develi, Everek ve Fenese olmak üzere Ermeni, Rum ve Müslüman mahallelerinden oluşuyordu.
Develiye bağlı kaç köy var?
İlçenin idari sınırları içerisinde biri merkez olmak üzere 4 adet kentsel yerleşim, 5 köye bağlı 45 köy ve 7 mezra bulunmaktadır. Toplamda ilçe merkezinde 25, beldelerde 11 olmak üzere 36 adet kentsel ilçe bulunmaktadır.
Kayseri’nin en büyük ilçesi neresi?
Melikgazi, Kayseri ilinin merkez ilçelerinden biridir. 600.
Develioğulları kimdir?
Sultan Alparslan’ın yeğeni olduğu bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi.