Asmada durgun göz aşısı nasıl yapılır?
Durgun tomurcukların nakli yaz sonunda (Ağustos-Eylül) yapılır. Tomurcuk aşısının hazırlanması: Yerden 15 santimetre yükseklikten başlanarak anaç kabuğu aşı bıçağının ucuyla T şeklinde kesilir. Kesilen parçanın her iki kenarından aşı bıçağının tırnağı kullanılarak kabuk çıkarılır.
Üzümde göz aşısı ne zaman yapılır?
Aşılama dönemi Şubat ve Mart aylarında, asmaların sulanmaya başlamasından öncedir. Asmalar sulanmadan hemen önce kesilirse, kesilen yerde yapışkan bir sıvı salgılarlar. Bu dönem aşılama için ideal zamandır. Kurak bölgelerde, aşılama yerini nemli tutmak için aşılama toprak yüzeyinin 5 cm altına yapılabilir.
Ağaç göz aşısı nasıl yapılır?
Yerden 10-15 cm yüksekliğe veya anaç dallarının ince kısımlarına uygulanır. Anaç T şeklinde kesilir, kalemden alınan tomurcuk odunlu veya odunsuz olarak alınarak anaç üzerine yerleştirilir. Daha sonra aşı rafia veya diğer aşı bantlarıyla hava almayacak şekilde bağlanır. Spatula gerekmez.
Göz aşısı ne zaman yapılır?
Göz nakli ilkbaharda çiçeklenmeden sonra yaz ortalarına veya sonlarına kadar yapılabilir.
Durgun göz aşısı kaç günde tutar?
Aşıların etkili olup olmadığı 10-15 gün içinde belli olur. Gözün sapına dokunulduğunda sap düşer ve göz canlıdır. Sap tutunmazsa göz soluktur ve yaprak sapı kurudur ve ayrılmaz. Gözün dokunulduğunda rengi aşağıdaki resimde görülebilir.
Göz aşısının tuttuğu nasıl belli olur?
Gözler kök gövdeye bağlandıktan iki ila üç hafta sonra çıbanların ortaya çıkması muhtemeldir. Ürettiğimiz aşıda; Gözün yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı temiz bir şekilde koparsa veya kendiliğinden düşerse, bu aşının tutunduğunun bir işaretidir. Yaprak sapı kuru ve kırışıksa, aşı muhtemelen tutunmamıştır.
Asma köklendirme hangi aylarda yapılır?
Çeliklerin köklenmesi her zaman yapılabilir, ancak sonuç almak için en kolay ve en hızlı zaman erken ilkbahardır. Bu uygulamayı Şubat ve Mart aylarında yaparsanız daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Diğer zamanlarda, bir yıllık sürgünlerden odunsu çelikler köklendirilebilir.
Aşısız asma üzüm verir mi?
Bu nedenle asmalar hemen hemen sadece eşeysiz olarak çoğaltılır. Asmaların eşeysiz çoğaltım yöntemleri; çelikle çoğaltma (aşılanmamış asma üretimi), aşılama (aşılanmış asma üretimi veya bağda aşılama yoluyla aşılanmış asma elde edilmesi), daldırma ve doku kültürü.
Üzüm çubuğu hangi ayda dikilir?
Bölgeye ve rakıma bağlı olarak, yapraklar döküldükten sonra (genellikle Kasım ayının 1-2. haftası) Nisan ayının son haftasına kadar aşılı, açık köklü asma fidanları dikilebilir.
Göz aşısı bandı ne zaman sökülür?
Tomurcuk, tahtalı veya tahtasız kalkan şeklinde kesilir ve anaçtaki T şeklindeki deliğe yerleştirilir. Aşılama yeri rafia ile hava almayacak şekilde bağlanır. Aşı bağı 15-20 gün sonra çıkarılır.
Aşı kalemi ne zaman alınır?
Pin üzerinde meyve tomurcuğu olmamalıdır. Pin’i aldığımızda pin üzerinde sadece bir sürgün tomurcuğu olmalı, meyve tomurcuğu veya çiçek tomurcuğu olmamalı, şişkin olmamalı ve patlamak üzere olmamalıdır. Pin genellikle Ocak sonu ile Şubat arasında satın alınmalıdır.
Yongalı göz aşısı nasıl yapılır?
Talaş göz aşısı, asmalarda başarıyla kullanılabilir. Bu yöntemde, anaç gövdesinin yere yakın kısmından kabukla birlikte bir parça odun (talaş) kesilir ve düğüm arasındaki düzgün bir nokta alınır. Burada, muhafazadan aynı büyüklükte bir kabuk parçası, üzerinde bir göz olacak şekilde yerleştirilir.
Cevizde göz aşısı ne zaman yapılmalı?
Ceviz ağaçlarında en iyi tutma oranı Mart ve Ağustos aylarında yapılan spot tomurcuk aşılamadır. Ancak bu bir deneyim meselesidir. Ceviz fidanının tomurcuklarının aşılanması bilgili kişiler tarafından yapılmalıdır.
Göz aşıları kaça ayrılır?
Sürgün tomurcuğu aşısı: İlkbahar ve yaz başında yapıldıkları için, aynı yıl içinde kalıcı ve sürgün oluşturan tomurcuk aşılarıdır. Sabit göz aşısı: Yaz aylarında veya yaz sonunda yapıldıkları için kalıcı olan aşılardır, ancak bir sonraki bahara kadar kalıcıdırlar. Zaman: İlkbaharda suyun ağaçlara ve asmalara ulaştığı ancak gözlerin henüz şişmediği zaman.
Zeytinde göz aşısı ne zaman yapılır?
Bölgeye göre değişmekle birlikte Ege’de Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yapılabilir. Bu, sürgünün aynı yıl filizlenmeye başlamasına neden olur, buna “tomurcuk aşısı” denir. Sonbaharda yapılan aşılara “uyuyan tomurcuk aşısı” denir ve bu aşılar ertesi yıl filizlenir.
Durgun göz aşısında tepe kesimi işlemi ne zaman yapılır?
Aşılamadan 15 gün önce ve sonra sulama yapılmamış, ana yaprakların üstünde aktif olarak büyüyen fidelerin uçları bir hafta önce kesilerek sürgün gelişimi yavaşlatılmıştır (Şekil 3).
Cevizde durgun göz aşısı ne zaman yapılır?
Statik aşılamalarda aşılama tarihleri Nisan-10 Mayıs ve 21 Ağustos-10 Eylül olarak belirlendi (Gün, Ekiz, 2001).
Şeftali durgun göz aşısı nasıl yapılır?
Uyku halindeki aşıda gözler, söz konusu yılın sürgünlerinden alınır. Gözü çeken sukulent kesildikten sonra, yaprakları kısa tutmak için çıkarılır. Tomurcuktaki durgun tomurcuklar, anaç üzerine bağlandıktan 2 ila 3 hafta sonra iyileşir. İlkbaharda göz aşısı (erken tomurcuklanma): Mart-Nisan aylarında yapılır.
Asmada kaç göz bırakılır?
Bazı yörelerde Goble ve bazı eğitim stillerinde uzun kesim kullanılır. Çubukta 5-7 göz kalır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Cunda Da Yaşanır Mı